Demenca vključuje motnje višjih živčnih dejavnosti kot so: spomin, mišljenje, orientacija, razumevanje, računanje, sposobnost učenja ter sposobnost besednega izražanja in presojanja.

Kako pomagamo osebam, ki jih je prizadela demenca?

Z boleznijo demence se zmanjša sposobnost obvladovanja čustevsocialnega vedenja in dnevnih aktivnosti. Navadno se začne neopazno in postopoma napredujeDemenca se lahko pojavi kot poglavitni glavni vzrok bolezni kot degenerativna oblika pri alzheimerjevi bolezeni. Poznamo tudi demenco zaradi žilnih obolenj.

demenca

Demenca pa se lako pojavi tudi ko spremljajoč simptom bolezni kot je parkinsonova bolezen. Najpogostejši prepoznani dejavniki tveganja so lahko spol (zboli več žensk kot moških), poškodbe glavekajenjezvišan krvni tlak, dlje časa trajajoča depresija in življenjski slog.

Domača oskrba oseb z demenco

dnevno varstvo - kuhinja

Demenca prizadene bolnika in njegove svojce. Z njenim prihodom se navadno spremeni življenjski slog vseh vpletenih. Potrebno je razumeti njene zakonitosti predvsem na področju odnosov, kjer se nikoli ne prenehamo učiti. Svojci in drugi bližnji prizadetih, ki so bili vključeni v domačo oskrbo, pogosto povedo, da ta bolezen prinaša napore, vendar tudi veliko spoznanj in modrosti, ki jih potrebujemo zase – za življenje.

Oseba, ki je obolela za demenco potrebuje v domači oskrbi povečano pozornost s poudarkom na empatičnem odnosu.

Poleg pomoči pri vseh življenjskih funkcijah potrebujejo bolniki osebo, ki razume procese obolenja, da ji lažje ponudi občutek varnosti in miru. Predvsem pri bolezni demence pa je pomembno, da zanjo skrbi, poleg domačih, čim manj zunanjih oseb.

Če ste skrbniki preveč oddaljeni od svojih dragih ali preobremenjeni in ne zmorete v celoti poskrbeti za domačo oskrbo, se lahko razbremenite in pokličete ProDomi na 040 42 19 19. Pomagali vam bomo pridobiti izurjeno pomočnico ter potrebno podporo, ki jo potrebujete za razbremenitev in ustrezno pomoč vaši dragi osebi, ki jo je prizadela demenca. Preverite ponudbo domače oskrbe: