Možganska kap se večinoma pojavi zaradi dejavnikov kot so starost, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, povišan holesterol, kajenje in atrijska fibrilacija. Proti možganski kapi se lahko borimo s preventivnimi ukrepi, kot so uravnavanje arterijskega tlaka, …

Kako pomagamo osebam, ki jih je prizadela možganska kap?

Zaradi motnje pri prekrvavitvi možganov lahko pride do izgube možganske funkcije. Pojavi se zaradi Ishemije (pomankanja prekrvavitve), krvavitve ali Tia-tranzitorna ishemične atake, katerih posledica je možganska kap.

Najpogostejši dejavniki tveganja so starost, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, povišan holesterol, kajenje in atrijska fibrilacija. Proti možganski kapi se lahko borimo s preventivnimi ukrepi, kot so uravnavanje arterijskega tlaka, stalen nadzor glukoze v krvi, redne kontrole holesterola v krvi, zdrav življenjski slog (gibanje, opuščanje kajenja in alkohola, zdrava prehrana).

Kako prepoznamo simptome in znake?

  • Motnje zavesti (omotičnost, zmedenost, somolenca, koma),
  • bruhanje, slabost, vrtoglavica, motnje ravnotežja in koordinacije,
  • nezmožnost gibanja udov ali obraza,
  • zbadanje, mravljinci, patološki refleksi,
  • motnje govora,
  • motnje pisanja,
  • izpad vidnega polja in
  • redkeje tudi glavobol.

Rezultat iskanja slik za brain stroke

Kako preverimo ali gre za možgansko kap?

 1. Preverimo govor z vprašanjem. Opazujemo ali oseba govori razumljivo ali pa se ji zapleta jezik.
 2. Bodimo pozorni na gibanje. Oseba naj pred seboj iztegne obe roki in jih tako zadrži 10 sekund. Opazujmo ali se začne ena od rok počasi spuščati.
 3. Bodimo pozorni na spremembe obraznih mišic. Osebi recite, da z nasmehom pokaže zobe. Ali se ji ob tem povesi ustni kotiček?
 4. Nemudoma pokličite na 112, če ste pri osebi opazili katerega od znakov kapi.

VSAKA MINUTA ŠTEJE!

Pomoč pri domači oskrbi

Po bolnišničnem zdravljenju potrebuje oseba pomoč pri domači oskrbi. Nameniti ji je treba posebno pozornost in pomoč pri hranjenju, ustni negi, skrbi za izločanje in odvajanje, pri menjavi položajev v postelji, oblačenju in topli podpori.

ProDomi vam pomaga pridobiti pomočnico, ki nudi pomoč na domu in poskrbi za pomoč pri osnovnih življenjskih funkcijah. Pomagali vam bomo pridobiti potrebno podporo, ki jo potrebujete za razbremenitev in ustrezno pomoč vaši dragi osebi, ki jo je prizadela možganska kap.