Za težje srčne bolnike je zelo pomemben primeren počitek in pozornost, da se ne pojavijo preležalnine. Zato je potrebno skrbeti za ustrezno gibanje v postelji in ustrezen položaj vzglavja glede na vrsto obolenja srca.

Kako pomagamo osebam, ki so jih prizadele bolezni srca?

Poznamo več vrst bolezni srca: Koronarna ali ishemična srčna bolezen, angina pektoris, okvare srčnih zaklopk, bolezni srčne mičice, kronično srčno popuščanje, motnje ritma in srčni infarkt. Pogosto jih spremljajo depresivna stanja in psihična dekompenzacija zaradi jemanja zdravil.

Pri srčnih obolenjih je pomembno paziti na pitje tekočine (približno 1 liter dnevno), da se oseba ne naje do sitega, da vsaj 5-krat dnevno zaužije obrok, potrebna pa je tudi omejitev soli (hrano raje začinimo s peteršiljem, česnom, rožmarinom, cimetom, limono …)

Najpogostejši vzroki, da se zamaši ena izmed arterij, ki prehranjuje srce so: prekomerna telesna teža, povečane maščobe v krvi, sladkorna bolezen ter kajenje. Pri tem lahko opazimo pekočo bolečino v prsnem košu, širjenje bolečine proti vratu, slabost, bruhanje, bledico, potenje ter občutek dušenja.

pomoč na domu - bolezni srca

Za nujno pomoč takoj pokličemo na telefonsko številko 112 in poskrbimo za počitek ter udoben polsedeč položaj prizadetega.

Pomoč na domu in domča oskrba

Oseba, ki je obolela za srčno-žilno boleznijo, potrebuje veliko pozornosti. Nujno je spremljanje počutja, saj v primeru zastoja šteje vsaka minuta. Pri bolezni srca oboleli potrebuje tudi pomoč pri gibanju, uživanju ustrezne prehrane in prilagojenem življenjskem slogu. Težji srčni bolniki, ki so omejeni pri gibanju, pa potrebujejo tudi pomoč pri vseh ostalih življenjskih funkcijah, kot je skrb za osebno higieno.

Mnogokrat domači ne zmorejo nuditi celovite osrkbe, saj je potrebna 24-urna pomoč in nega obolelega. ProDomi s svojimi programi poskrbi, da pridobite pomoč in pomočnico, ki jo potrebujete. Lahko izbirate med programi dnevno varstvo, nočno varstvo, 24-urna oskrba in specialistična nega.

Pri ProDomi vam bomo pomagali pridobiti ustrezno pomočnico ter potrebno podporo, ki jo potrebujete za razbremenitev in ustrezno pomoč vaši dragi osebi, ki so jo prizadele bolezni srca.